We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (2 Votes)

Windows10 IconBent u nieuwsgierig of een toepassing 32- of 64-bit technologie gebruikt? Dan is deze tip wat voor u. Met Windows kan u dat namelijk vrij eenvoudig achterhalen.

Als uw computer nog maar enkele jaren oud is, is de kans reƫel dat uw Windows een 64-bits versie is. Hoewel Microsoft nog steeds 32-bits versies maakt van het besturingssysteem, lijkt het er steeds meer op dat 32-bit uit gearrangeerd raakt. Niet verrassend, aangezien toepassingen baat hebben bij meer RAM geheugen. 32-bit versies van Windows kunnen maar met maximaal een kleine 3,7 GB geheugen overweg. Om een lang verhaal kort te houden. Uw besturingssysteem gebruikt wellicht 64-bit omdat veel software (toepassingen) daar voordeel uit halen. Het is dan ook vreemd dat ondanks de 64-bit Windows, nog veel software (toepassingen) 32-bit technologie gebruikt. Maar waar dit artikel over gaat is eigenlijk, hoe kan u achterhalen of een toepassing (software) 32- of 64-bit gebruikt? Wel, met Windows kan dat via taakbaheer.

Hoe achterhalen of een programma 32- of 64-bit is met Windows?

  • Open de toepassing/programma waarvan u wil weten of het 32- of 64-bit versie is.
  • Open vervolgens taakbeheer. Dat kan bijvoorbeeld door met rechts op een lege plaats in de taakbalk te klikken > Taakbeheer.

Taakbeheer Openen Taakbalk

  • Van zodra taakbeheer opent, selecteert u het tabblad: Details.

32of64 Taakbeheer Details A

  • Klik met rechts in de titelbalk (zie schermafdruk) en kies: Kolommen selecteren.

32of64 Taakbeheer Details B

  • In het dialoogvenster dat volgt, plaatst u een vinkje bij: Platform.
  • Bevestig met OK.

32of64 Taakbeheer Details C

  • Scrol in taakbeheer naar de betreffende toepassing en u ziet meteen of het 32- of 64-bit gebruikt. U ziet het trouwens ook voor andere lopende processen.

32of64 Taakbeheer Details D

Klaar!

Nu moet u weten dat er nog manieren zijn om te achterhalen of een toepassing 32- of 64-bit is, bijvoorbeeld door de installatiefolder te controleren. Program Files (x86) wordt meestal gebruikt door 32-bit toepassingen, terwijl Program Files gebruikt wordt door 64-bit toepassingen. Let wel, deze methode biedt geen waterdichte garantie, gewoonweg omdat veel software de x86 map als standaard gebruikt (ook al is het 64-bit), bovendien lukt het met 'portable' applicaties (deze zonder installtie) niet op deze manier.

Succes!