Windows10 IconSinds de Creators Update voorziet Windows 10 een functie waarmee u automatisch schijfruimte kan vrijmaken zonder dat u daarvoor één of ander hulpprogramma moet openen.

Eén van de nieuwigheden bij de komst van de Creators Update naar Windows 10 is een nieuwe functie genaamd 'Slim Opslaan'. Waarom men bij Microsoft een functie, die als doel heeft schijfruimte vrij te maken, Slim opslaan heeft genoemd is ons een raadsel. Feit is wel dat het een 'handig iets' is waarmee een deel van de rotzooi automatisch van de computer verwijderd wordt. Wij noemen het alvast een 'schijfopruiming voor luierikken'. Niet zo krachtig, maar daarom niet minder handig. Lees in deze tip hoe u Slim opslaan kan gebruiken.

Laat Windows automatisch schijfruimte vrijmaken:

 Om de functie Slim opslaan te banderen, en in- of uit te schakelen doet u het volgende:

  • Open de instellingen-app.

Instellingen Windows10 Openen

  • In het instellingen-dialoogvenster kiest u voor: Systeem.

Systeem Instellingen Openen W10

  • Bij de volgende stap kiest u voor: Opslag.

Opslag Instellingen Openen

  • Bij de volgende stap kan u aangeven of u 'Slim opslaan' wil in- of uitschakelen mits het verplaatsen van de schuifregelaar.

Slim Opslaan Inofuit

  • Indien u op Wijzigen hoe ruimte wordt vrijgemaakt klikt, worden de onderliggende nstellingen beschikbaar. Hier kan de onderstaande onderdelen in- of uitschakelen:
    • Tijdelijke bestanden verwijderen die niet door mijn apps worden gebruikt.
    • Bestanden verwijderen die meer dan 30 dagen in mijn prullenbak zijn.

Slim Opslaan

En als u daar dan toch aan het rondneuzen bent, kan u ineens ook op Nu opruimen klikken. Zo hebt u meteen een idee hoeveel schijfruimte deze nieuwe functie kan vrijmaken.

Succes!