zondag, oktober 01, 2023

Hard DiskWist u dat u met Windows vrij eenvoudig het serienummer van de (of een) harde schijf kan achterhalen? In deze tip leggen we uit waarom dat nuttig kan zijn, maar vooral hoe u het serienummer achterhaald.

Hoe het serienummer van een harde schijf achterhalen met Windows?

Een harde schijf (of harde schijven) zijn tot nader order nog altijd een belangrijk onderdeel in een computer. Niet enkel oefent een harde schijf invloed uit op de prestaties van een computer, maar op een harde schijf staat vooral veel data. Niet enkel je besturingssysteem is afhankelijk van de harde schijf, ook persoonlijke bestanden worden er gehuisvest. U begrijpt dat, indien er problemen met de harde schijf ontstaan, u er best op tijd bij bent (ratelen is bijvoorbeeld een indicator van slijtage). Het eerste wat u doet bij twijfels over de betrouwbaarheid van je HD is natuurlijk je data in veiligheid brengen. Het tweede dat u gaat nakijken is hoe het zit met de garantie. Maar om te weten of je apparaat nog in de garantieperiode valt, moet u deze natuurlijk eerst identificeren. Wel HDDs en SSDs worden meestal geïdentificeerd aan de hand van het serienummer.

Hoe het serienummer van een HDD of SSD achterhalen?

 • Open Opdrachtprompt, bijvoorbeeld door met rechts te klikken op de Startknop > Opdrachtprompt.

Opdrachtprompt Openen

Een HDD/SSD hebben eigenlijk twee types serienummers. De eerste is zoals u wellicht weet het volumenummer(schijfletter). Uw HDD/SSD is wellicht onderverdeeld waardoor u meerdere volumes verkrijgt (C, D, Etc.). Nu moet u weten dat elk volume een eigen serienummer toegewezen krijgt door het besturingssysteem, maar dat heeft in principe weinig vandoen met de hardware. Toch kan u het serienummer opzoeken via een opdracht.

 • Van zodra Opdrachtprompt opent, typt u: vol C:
 • Vervang C door de schijfletter waarvan u het serienummer wil achterhalen.

Serienummerhdd 2

 • Druk op: Enter.
 • En zie, daar is het serienummer van het volume.

Serienummerhdd 3

Zoals eerder uitgelegd is het volume-serienummer niet hetzelfde als het serienummer van het apparaat zelf, zeg maar de fysieke harde schijf. Om dit serienummer te achterhalen (want dat is hetgeen dat u nodig hebt voor de garantievoorwaarden), voert u de onderstaande opdracht in.

wmic diskdrive get serialnumber

Serienummerhdd 4

Klaar! Meer is het niet.

Let wel dat deze methode enkel werkt voor interne harde schijven en NIET voor externe exemplaren.

Succes!

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...