zaterdag, september 23, 2023

Reset IconBij Windows is het zo dat elke bestandsextensie gekoppeld wordt aan een app, programma of toepassing. Op manier weet het besturingssysteem hoe (en met welke toepassing of app) het een bestand moet openen. Maar soms stuurt software van derden de boel in de war, vandaar deze tip waarin we uitleggen hoe u de bestandskoppelingen weer naar standaardwaarden zet (reset).

Computergebruikers die regelmatig experimenteren met software kennen ongetwijfeld 'het probleem' waarbij bepaalde bestandsextensies niet meer openen met de juiste app of toepassing. We leggen nader uit.

Sommige extensies (die je kan herkennen aan de letters na het punt van de bestandsnaam) kunnen enkel geopend worden door de toepassing die daarvoor ontwikkeld is. Neem nu bijvoorbeeld de .pdf extensie. Om een bestand met een .pdf extensie te openen heb je een PDF-lezer nodig. Maar het hierboven omschreven probleem, stelt zich vaak bij bestandsextensies die gebruikt worden voor film, foto's en muziek. Sommigen installeren, of experimenteren, met andere software om hun filmpjes, foto's of muziekbestanden te openen met als gevolg, dat bijvoorbeeld een muziekbestand met een .mp3 extensie, kan geopend worden door verschillende apps. Bij de betere toepassingen wordt er tijdens de installatie gevraagd welke extensies u wil koppelen aan de toepassing, maar daar wordt al te vaak gewoon op 'Next' geklikt. Andere apps eigenen zich dan weer het recht toe om zelf te bepalen welke bestandsextensies geopend worden. Kortom, als u een bestand wil openen, en dat gebeurt niet met de app, toepassing of programma dat u wenst, kan u dat aanpassen. Weet u niet meer hoe of wat? Dan kan u altijd beginnen met alles weer naar standaardwaarden te brengen zoals we uitleggen in deze tip.

Hoe alle bestandskoppelingen terug zetten naar standaard-apps in Windows 10?

 • Open de instellingen-app met de toetsencombinatie Windows+I.
 • In het dialoogvenster dat volgt, kiest u voor: Apps.

Standaard Apps 1

 • Bij de volgende stap selecteert u in de linkerkolom: Standaard-apps.
 • In het rechter gedeelte klikt (of drukt) u vervolgens op de knop: Opnieuw instellen.

Standaard Apps 2

Klaar!

Wenst u niet alle bestandskoppelingen weer naar originele staat te brengen, maar enkel voor bepaalde doeleinden (bijvoorbeeld webbrowsen), selecteert u de betreffende rubriek en klikt u er op. Uit de lijst kan u dan de gewenste app selecteren (indien geïnstalleerd).

Standaard Apps 3

Succes!

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...