Repairtools IconHebt u heimwee naar de tijd, dat u door op de F8 toets te drukken tijdens het bootproces, in het klassieke bootmenu (waaronder veilige modus) van Windows geraakte? Dan hebben we goed nieuws voor u!

Als u nog met Windows XP, Vista en 7 gewerkt hebt, dan weet u dat, om de computer in veilige modus op te starten, u tijden het bootproces enkele keren op de F8 toets moest 'rammen'. Helaas werkt de F8 toets niet meer met Windows 8 en 10. Het proces om in veilige modus op te starten is met de komst van Windows 8 en 10 gewijzigd. Zo kan u bijvoorbeeld in het loginscherm met rechts op de power-knop klikken (terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt) en in het menu kiezen voor Opnieuw opstarten. Na de herstart krijgt u dan diverse opties om je computer te herstellen of op te starten in veilige modus. Maar het kan nog altijd zoals 'vroeger', alleen moet u dan de 'oude getrouwe' F8 toets activeren. Hoe? Dat lees je in de tip hieronder.

Hoe de F8 toets activeren zodat u weer het klassieke bootmenu kan gebruiken (Windows 10 en 8)?

Eigenlijk is het vrij simpel om de F8 toets weer te activeren zodat u als vanouds in het bootmenu van Windows kan komen tijden het opstartproces.

  • Open Opdrachtprompt (Administrator). Dat kan bijvoorbeeld via het Startmenu.

Opdrachtprompt Admin

  • Van zodra Opdrachtprompt opent, vult u onderstaand commando in en druk op Enter.

bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy

F8 1

  • Het enige wat u nu nog moet doen is Opdrachtprompt sluiten en de computer herstarten.
  • Tijdens het opnieuw opstarten kan u (herhaaldelijk) op de F8 toets drukken om het 'klassieke' bootmenu op te roepen (bij wijze van test).

Als u het oude opstartmenu opnieuw wilt uitschakelen, voert u onderstaande opdracht op dezelfde wijze uit in Opdrachtprompt:

bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard

Dat is alles.

Succes!