zaterdag, september 23, 2023

Error IconHet gebeurt vaker dan u denkt. Tijdens het opstarten van Windows verschijnt de de foutmelding, Schijfleesfout, Druk CTRL + Alt + Del, om de computer opnieuw op te starten. Wat nu?

Mensen die het al hebben meegemaakt, herinneren zich vast nog de zweetdruppels die spontaan op het voorhoofd ontsproten, anderen doen er best aan onderstaande tip te lezen vooraleer in paniek te raken.

De foutmelding: Schijfleesfout. Druk Ctrl + Alt + Del om de computer op nieuw op te starten, heeft alles te maken met een beschadigd bestandssysteem. Dit kan gebeuren als u een 2 de besturingssysteem wou installeren (dual boot), maar ook na het verwijderen van Software of bestanden. Een defecte harde schijf is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar dit is dan het worst case (slechtste geval) scenario zoals ze dat zo mooi zeggen.

Als u deze foutmelding plots ziet verschijnen nadat Windows opstart, volgt u best even onderstaand handleiding. De kans bestaat dat de harde schijf defect is, maar dat is lang niet zeker. Soms krijgt u het probleem verholpen met enkele eenvoudige handelingen.

Schijfleesfout-Druk Ctrl+Alt+Del: Controle

Het eerste wat u moet doen is een kijkje gaan namen in het Bios dat bereikbaar is door tijdens het opstartproces op de F2 of Del toets te drukken (merk gebonden). In het bios controleert u of de harde schijf nog herkend wordt. Meestal vindt u dit terug onder IDE Devices. Zit er in uw computer maar 1 fysieke schijf is er niet veel aan de hand. Dan ziet u meteen of de schijf zichtbaar is in het Bios. Zitten er meerdere (fysieke) harde schijven in de computer, is uiteraard belangrijk dat u weet welke harde schijven dat zijn. Hebt u geen flauw benul? Dan zult u al uw goede moed moeten verzamelen en de behuizing even open doen (losgekoppeld van het elektriciteitsnet). Controleer het aantal schijven en eventueel het merk er van.

Waarom moet u dat weten? Eenvoudig, opdat u in het Bios kan zien welke schijf herkend wordt en welke niet.

Schijfleesfout-Druk Ctrl+Alt+Del: Worst case scenario.

Blijkt dat de harde schijf niet herkend wordt in het Bios nadat u de foutmelding, schijfleesfout, druk Ctrl + Alt + Del … hebt zien verschijnen, dan is de kans groot dat de harde schijf defect is. Dan zit er nog weinig anders op dan de harde schijf te vervangen door een nieuwe. Hebt u nog ergens een 2 de computer bij de hand, kan u natuurlijk nog altijd de harde schijf daar even inbouwen, testen en eventueel formatteren.

Schijfleesfout-Druk Ctrl+Alt+Del: Harde schijf wordt wel herkend.

Is de harde schijf wel zichtbaar in het Bios, kan u opgelucht ademhalen, want de kans is bijzonder groot dat u alles terug aan de praat krijgt. Haal alvast de Windows-installatie cd erbij want die zal u zeker nodig hebben.

Om te beginnen neemt terug een duik in het Bios om de opstartvolgorde aan te passen. Zorg ervoor dat de computer opstart via cd-rom als dat nog niet het geval was. Van zodra dat in orde is, stopt u de Windows installatie in het station en start de computer opnieuw op.

 • Als de computer opnieuw opstart, wordt er gevraagd of u wilt opstarten via cd-rom. Antwoordt bevestigend door op een willekeurige toets te drukken.

Druk Op Een Toets Als U De Computer Vanaf Cdrom Wil Opstarten

 • Windows zal nog even de hardwareconfiguratie controleren en al de nodige bestanden laden. Dit kan enige tijd duren en is eigenlijk hetzelfde als zou u Windows opnieuw installeren.
 • Op een bepaald ogenblik krijgt u de vraag of u Windows opnieuw wil installeren of een bestaand Windows-installatie wil herstellen (Druk R).
 • Druk op R om de herstelconsole te starten.

Druk R Om Windows Herstellen

 • Er volgt een dos-achtig scherm (zwart) waarin u een commando moet invoeren achter (meestal) C:\
 • Typ het commando chkdsk en druk op Enter.

Chkdsk Checkdisk Command

 • De herstelconsole controleert en herstelt de fouten op de harde schijf. Als de taak voltooid is, verwijdert u de Windows-installatie cd, typ Exit en druk op Enter.
 • Als alles goed is zal Windows nu wel normaal opstarten.

Nota: Deze tip werd destijds geschreven voor Windows XP. Het is ons niet bekend dat deze foutmelding zich voordoet bij recentere versies van Windows (7-8-10).

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...