zaterdag, september 23, 2023

Fan IconWist u dat het mogelijk is met Windows om te kiezen tussen aan actieve of passief koelbeleid? Handig als u je computer koel wil houden, of energie wil besparen.

Of het nu Desktop of Laptop betreft, het is altijd belangrijk om het systeem deftig te koelen. Anderzijds, indien u zelden het systeem maximaal belast, kan deze tip u energie besparen. Welke optie uw voorkeur draagt maakt weinig uit. In deze tip leggen we uit hoe u het koelbeleid aanpast. Maar vooraleer u begint te prutsen aan de instellingen, willen we eerst even verduidelijken wat precies het verschil is tussen een actief en passief koelbeleid.

Wat is het verschil tussen passief en actief koelbeleid?

In de actieve modus wordt de draaisnelheid van de fan bepaald aan de hand van de systeembelasting, terwijl de passieve modus juist de kloksnelheid van de processor probeert te beperken. Pas wanneer de processor desondanks toch te heet dreigt te worden, wordt de ventilator aan het werk gezet. Kortom, het is een klein beetje een keuze tussen optimale prestaties of energiebesparing. Hoewel de passieve methode de prestaties kan beïnvloeden, lijkt het toch effectief. Anderzijds zal Actief beleid 'kostbaar' zijn. Als u op een Desktop werkt, kan u voor een actief koelbeleid kiezen. Desktops hangen permanent aan het elektriciteitsnet en worden vaak gebruikt voor intensieve toepassingen (bv. gamen). Indien u een Laptop gebruikt, kan een passief koelbeleid mogelijk interessant zijn om de batterij te sparen.

Hoe werkt het koelbeleid?

Met de ACPI-functie in het besturingssysteem kan de fabrikant de temperatuur controleren via sensoren. Wanneer de temperatuur de ingestelde grens overschrijdt, onderneemt het besturingssysteem actie om het apparaat af te koelen.

Hoe het koelbeleid wijzigen met Windows?

 • Ga naar Instellingen > Systeem:

Systeem Instellingen 2019 W10

 • In het volgende dialoogvenster kiest u in de linkerkolom voor: Energiebeheer en slaapstand.
 • Helemaal rechts klikt u op; Extra energie-instellingen.

Koelbeleid 1

 • Selecteer het actieve energiebeheerschema en klik op: De schema-instellingen wijzigen.

Koelbeleid 2

 • Bij de volgende stap, klikt of drukt u op: Geavanceerde energie-instellingen wijzigen.

Koelbeleid 3
In het volgende dialoogvenster verschijnt een lijst met alle energie-gerelateerde opties.

 • Navigeer naar Energiebeheer voor processor > Koelbeleid voor systeem.
 • Selecteer Actief of Passief (afhankelijk van de situatie: netstroom/batterij) en klik vervolgens op OK om de wijzigingen toe te passen.

Koelbeleid 4

Bijkomende info:

Sommige hardwareleveranciers kunnen of willen actieve koeling niet implementeren, vooral op mobiele apparaten, omdat dit de kosten en de grootte van het hardwareplatform verhoogt. Het ontlaadt de batterij sneller en maakt meer lawaai.

Succes!

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...