maandag, november 29, 2021

RAM IconOm de hoeveelheid (giga's), snelheid (Mhz) en vrije sloten van/voor het RAM geheugen te controleren heb je geen extra software nodig. Met recente versies van Windows (8 en 10) kan u deze informatie gewoon vinden in het taakbeheer. Nuttige informatie indien u met het idee speelt om het RAM geheugen uit te breiden.

Het RAM geheugen van uw computer is het 'snelle kortetermijngeheugen' dat het gebruikt voor het uitvoeren van toepassingen en open van bestanden. Hoe meer RAM je computer heeft, hoe meer taken je simultaan kan uitvoeren. Maar niet enkel de hoeveelheid is belangrijk, ook de snelheid van het RAM geheugen speelt een rol in de verwerking van gegevens. Als u met het idee speelt om het RAM van je computer uit te breiden zijn de hoeveelheid, snelheid en type belangrijk om te weten. Als u deze gegevens kent, blijft echter de vraag om u nog een vrij slot hebt. Maar ook deze informatie kan u gewoon terugvinden in het taakbeheer van Windows. In deze tip tonen we u hoe.

Waarom is meer en sneller RAM geheugen belangrijk?

Zoals vrijwel alle technologie, behalve batterijen, wordt RAM in de loop van de tijd steeds beter en sneller. Nieuwere computers hebben sneller RAM geheugen dan oudere computers. Daarom zijn nieuwe computers, tablets of smartphones sneller dan je oude.

Wat is RAM?

RAM staat voor "random access memory". Dit is het fysieke werkgeheugen dat uw pc gebruikt. Al uw open applicaties, bestanden en andere gegevens worden hier opgeslagen voor snelle toegang. RAM is anders dan de SSD of harde schijf van uw computer, die veel langzamer zijn dan RAM. Wanneer u een programma start of een bestand opent, wordt het verplaatst van de opslag van uw systeem naar het RAM geheugen.

Hoe meer RAM je hebt, hoe meer je tegelijk kunt doen. Als u niet genoeg RAM geheugen hebt voor uw open toepassingen, wordt uw systeem langzamer omdat Windows (of een ander besturingssysteem) gegevens in en uit het paginabestand op uw systeemstation moet verplaatsen. Mogelijk ziet u zelfs een geheugenfout als er onvoldoende RAM is.

Hoeveel RAM u nodig hebt, hangt af van wat u doet. Je hebt meer RAM nodig om de nieuwste pc-games te spelen, virtuele machines te draaien en 4K-video's te bewerken.

Meer gedetailleerde informatie vindt u natuurlijk terug in onze rubriek hardware > Interne componenten > RAM geheugen

Hoe de hoeveelheid en snelheid van het RAM geheugen controleren met Windows?

Uiteraard kan u op diverse manieren achterhalen over hoeveel RAM je computer beschikt, maar wij houden het simpel en halen deze informatie uit het taakbeheer.

 • Klik met de rechtermuisknop op uw taakbalk en selecteer Taakbeheer.

Taakbeheer Openen Taakbalk

 • Klik op het tabblad Prestaties en selecteer Geheugen in de linkerkolom van het dialoogvenster. Als u geen tabbladen ziet, klikt u eerst op 'Meer details'.

Ram Info1

 • U ziet meteen de totale hoeveelheid RAM dat geïnstalleerd is. Taakbeheer vertelt u ook meteen hoeveel er gebruikt wordt, de snelheid, de vormfactor en hoeveel van de fysieke geheugenslots van uw systeem u gebruikt. Hebt u nog vrije sloten, kunt meer RAM installeren als u uw pc kunt openen (niet altijd mogelijk) .
 • Taakbeheer biedt deze nuttige informatie niet in Windows 7. In plaats daarvan kunt u uw totale hoeveelheid RAM zien op de pagina Configuratiescherm> Systeem en beveiliging> Systeem.

Eén belangrijke factor toont het Taakbeheer van Windows echter niet, en dat zijn de RAM-timings of CL waarde (CAS = Common Access Strobe Latency). Wenst u deze waarden te achterhalen, raden we u aan om CPU-Z te downloaden en te installeren. CPU-Z bespraken hier al eerder.

Gevorderde gebruikers kunnen deze informatie (timings) eveneens verkrijgen via de UEFI-firmware of BIOS van het systeem. Ook handig om weten als u een pc gebruikt zonder een werkend besturingssysteem.

 • Start gewoon op, gebruik de sneltoets om de BIOS- of UEFI-firmware in te voeren (dit verschilt per pc) en zoek naar informatie over het geheugen of RAM van het systeem. Bij de betere moederborden en geheugenmodules kan u via deze weg soms ook de klokcycli (CL waarden) aanpassen.

Succes!

Recente Reacties

 • Pieter zei Meer
  Duidelijk handleiding Idea . Dank je, had me reeds suf gezocht...
 • Peter Janssen zei Meer
  Prima oplossing! Nu nog kijken wat er op blijft staan na het schonen van de PC. Hier word ik heel blij van  Smile
 • Desi zei Meer
  Mijn beeldscherm blijft ineens zwart na het opstarten. De computer draait wel. Als ik op ctrl...
 • Alex zei Meer
  Er zijn veel opstartprogramma's beschikbaar. Ik gebruik Startup Manager For Windows Free. Het is...