zaterdag, september 23, 2023

Folder IconOndanks snelle hedendaagse computers, kan het navigeren door bestanden op verwijderbare of netwerkschijven irritant traag gaan. Eén van de belangrijkste reden daarvoor is dat Windows miniaturen (thumbnails) maakt van bestanden. Als u deze situatie herkent, kan u overwegen onderstaande tip uit te voeren.

 

Het traag navigeren of bladeren In Windows Verkenner op netwerkschijven (of verwijderbare media) wordt voornamelijk veroorzaakt doordat het besturingssysteem Windows van alles en nog wat miniaturen maakt. Dit heeft vooral gevolgen voor de laadtijden. U herkent ongetwijfeld de situatie waarbij u bij het openen van een map, enige tijd moet wachten tot alle miniaturen (verkleinde afbeeldingen) geladen zijn. Natuurlijk hebben miniaturen (of thumbnails) het voordeel dat het de zaken overzichtelijker en herkenbaar houdt. Maar als het wachten u mateloos irriteert, bijvoorbeeld omdat u gigantisch veel bestanden op je netwerkschijf hebt staan, kan u overwegen om deze functie uit te schakelen. Hoe? dat leest u hieronder.

Hoe miniaturen uitschakelen in Windows Verkenner?

Om de functie 'miniaturen' uit te schakelen moet u eerst de opties voor Verkenner openen. Dat kan op 2 manieren.

 • Druk op de Windows-toets + E om Verkenner te openen.
 • Selecteer het tabblad: Beeld.
 • Klik in het lint (rechts) op: Opties.

Opties Verkenner Openen2

 • De opties voor Verkenner kan u ook rechtstreeks benaderen via het Startmenu.Typ opties voor Verkenner en open de gelijknamige app.

Opties Verkenner Openen

 • In het dialoogvenster dat volgt, selecteert u het tabblad: Weergave.
 • Plaats vervolgens een vinkje bij: Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen.
 • Bevestig de wijziging met een klik op: OK.

Miniaturen Uitschakelen

Open desgewenst een map vol documenten (of afbeeldingen) om de nieuwe instelling te testen. U zou na het toepassen van deze tip enkel nog standaardpictogrammen voor elk bestand moeten zien in plaats van miniaturen. We kunnen u nagenoeg verzekeren dat het bladeren vlotter en sneller zal verlopen. Misschien is het in jouw situatie misschien wat minder overzichtelijk, maar het is een kwestie van keuzes maken.

Als u ooit van gedacht verandert en de miniaturen terug wilt, gaat u gewoon terug naar de opties van Verkenner en schakelt u het selectievakje naast 'Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen' uit.

Succes!

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...