zaterdag, september 30, 2023

Windows 11 LogokleinHet eerste wat opvalt van zodra u aan de slag gaat met Windows 11 is de positie van de taakbalk. Bij vorige Windows versies stond die steevast links onderaan het beeldscherm, met Windows 11 plots centraal onderaan. Is er dan echt zoveel gewijzigd aan de taakbalk van Windows 11? Of betreft het enkel wat "cosmetische" ingrepen? Wij nemen de taakbalk onder loep en gingen na of er echt wat verandert is.

Windows 11: Enkele weetjes en tips over de vernieuwde taakbalk?

1: Positie en menu Start:

Zoals eerder aangehaald staat de taakbalk nu centraal onderaan het scherm. Geen nood, verderop leest u hoe de taakbalk weer naar het vertrouwde links onderaan kan positioneren, maar wat ook opvalt is dat het menu Start gekoppeld werd (links) aan de taakbalk. Vreemd is dan ook dat u de pictogrammen van de taakbalk kan herordenen door de linkermuisknop ingedrukt te houden en een sleepbeweging te maken (zoals dat altijd al kon), maar met het menu Start kan dit (voorlopig?) niet. Kortom, het menu Start werd dus letterlijk aan de taakbalk "geplakt" maar neemt de eigenschappen er van niet over.

Naast de vertrouwde Startknop (Windowslogo) en de zoeken knop,vindt u ook de knop Bureaublad uitbreiden,Chatten, en de knop Widgets in het menu Start.

Taakbalk Wondows11 A

Ondanks dat het systeemvak, in Windows11 overloopmenu in de hoek van de taakbalk gedoopt, op de oude vertrouwde positie is blijven staan, werden (vele) instellingen er van ondergebracht onder de taakbalkinstellingen(zie punt2). Microsoft heeft er dus voor gekozen om het menu Start, de taakbalk, en het systeemvak samen te voegen.

2: De taakbalkinstellingen:

De taakbalkinstellingen kan u als vanouds openen mits een klik met de rechtermuisknop ergens op een lege plaats in de taakbalk.

Taakbalk Wondows11 B

Doordat alle onderdelen van de taakbalk gekoppeld zijn in Windows 11 (menu Start, taakbalk, systeemvak) kan u de instellingen van al deze onderdelen dan ook aanpassen op 1 "pagina". U hoeft dus niet de instellingen van elk onderdeel afzonderlijk te openen, wat wellicht eenvoudiger en tijdbesparend is.

Van zodra de instellingen openen kan u alvast beginnen met het "aanpassen" van het menu Start. Verwacht alvast geen mirakels, buiten enkele pictogrammen in- of uitschakelen zijn de aanpassingen beperkt. Voor meer "geavanceerde" instellingen voor het menu Start, verwijzen we u graag verder naar punt 3.

Taakbalk Wondows11 C

Als u iets verder naar beneden scrolt, kan u de instellingen voor het overloopmenu in de hoek van de taakbalk (systeemvak) openen door op het pijltje in de rechter bovenhoek te klikken. De aanpassingen hier zijn echter ook beperkt tot het al dan niet laten tonen van pictogrammen.

Taakbalk Wondows11 D

Als u nog wat verder naar beneden scrolt, kan u uiteindelijk de "klassieke" instellingen voor de taakbalk aanpassen waaronder onder andere de positie. Kan u niet wennen aan een centrale taakbalk, selecteert u links (de enige optie trouwens). Verder vindt u de vertrouwde opties zoals de "taakbalk automatisch verbergen" , "Taakbalk op al mijn schermen weergeven" , etc.

Taakbalk Wondows11 E

3: "Geavanceerde" instellingen menu Start:

Ondanks dat het menu Start gekoppeld werd aan de taakbalk, vindt u de meer "geavanceerde" instellingen (recente items, jumplist, mappen) elders terug.

 • Klik met rechts op de Startknop (Windows logo) en klik in het menu dat verschijnt op > Instellingen.

Instellingen Windows11 Openen

 • In het dialoogvenster dat volgt selecteert u in de linkerkolom: Persoonlijke instellingen.
 • In het rechtergedeelte scrolt u een beetje naar beneden tot de rubriek Start. Klik op het pijltje uiterst rechts om de instellingen te openen.

Taakbalk Wondows11 F

 • In het volgende dialoogvenster kan u dan aan de slag. Zo kan u de schuifregelaar naar een aa/uit stand verplaatsen langs de items die u al dan niet wenst weer te geven in het menu Start.

Taakbalk Wondows11 G

 • Indien u het onderdeel "Mappen" opent kan u ervoor kiezen om mappen die snel toegankelijk moeten, in het menu Start weer te geven.

Taakbalk Wondows11 H

 • De geselecteerde mappen worden naast u profielfoto weergegeven in het menu Start (zie schermafdruk hieronder), waar u trouwens ook de aan/uit knop vindt.

Taakbalk Wondows11 I

Is de nieuwe taakbalk in Windows 11 Revolutionair?

De spraakmakende wijzigingen van de taakbalk in Windows 11 kunnen we moeilijk revolutionair noemen. De centrale positionering wordt al sinds jaar en dag gebruikt door het besturingssysteem van Apple. Het koppelen (vooral de instellingen) van het menu Start en systeemvak aan de taakbalk, lijkt ons eerder een poging van Microsoft om de (productie) kosten te beperken. De "cosmetische" aanpassingen vinden wij echter wel geslaagd. Alles ziet er veel gelikter uit en voelt intuïtiever aan. Onze eerste indruk (betreft de taakbalk) van Windows 11 is dat het een geëvolueerde versie van Windows 10 is en zeker geen revolutie zoals bijvoorbeeld Windows 8 dat was. De bakken kritiek die Microsoft over zich heen kreeg na Windows 8 zullen zeker hun rol gespeeld hebben.

Succes!

 

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...