zaterdag, september 23, 2023

Skull BlueZiet u de foutmelding: MBR Corrupt of Error loading operating system verschijnen tijdens het opstarten van Windows XP? Probeer dan deze tip.

Vooraf:

De foutmelding 'MBR Corrupt of Error loading operating system'  kan diverse oorzaken hebben. Zo zou het kunnen dat bestanden beschadigd raakten bij het verwijderen van spyware om maar even een voorbeeld te geven. Eigenlijk komt het er op neer dat, als u 1 probleem probeert op te lossen, de kans bestaat dat er een ander probleem opduikt. Probeer daarom ook steeds, stap voor stap een oplossing te vinden.

Foutmelding MBR Corrupt of Error loading operating system: Is de harde schijf naar de haaien?

Deze foutmelding(en) zal bij de meeste computergebruikers waarschijnlijk onmiddellijk de meest onwaarschijnlijke doemscenario’s oproepen. Maar wees gerust, als u enkel deze foutmeldingen krijgt, kunt u van de veronderstelling uitgaan dat de harde schijf nog intact is. Het is enkel de Master Boor Record dat beschadigd is. Dat is dan ook wat we gaan proberen te herstellen aan de hand van onderstaande tip.

Vooraleer we verder gaan proberen we jullie uit te leggen wat de precieze fout is.

Telkens u de computer opstart, zal het BIOS op zoek gaan naar de MBR op de harde schijf. De MBR zal het BIOS vertellen op welke partitie het besturingssysteem geïnstalleerd is. Op het moment dat het BIOS dit weet, kan het gaan communiceren met het besturingssysteem, en zal de computer opstarten. Is de MBR op de harde schijf beschadigd, zal het BIOS niet weten op welke partitie het besturingssysteem geïnstalleerd is en zal het bijgevolg ook de bestanden niet kunnen activeren die nodig zijn voor het opstarten van de computer. U krijgt dan foutmeldingen zoals: “Invalid partition table” , “Missing operating system” ,”MBR Corrupt” en “ Error loading operating system”.

Nu we weten waar de fout zit, komt het erop aan een oplossing te vinden.

Foutmelding MBR Corrupt of Error loading operating system: De (mogelijke) oplossing

De meest waarschijnlijke oplossing is de Recovery Console van Windows XP. Snor alvast jouw Windows cd-rom op, en plaats deze in het cd/dvd rom station. Bij het herstarten van de computer maakt u best eerst een ommetje naar het BIOS (meestal de f2 of delete toets indrukken tijdens het opstarten) om ervoor te zorgen dat de computer opstart van cd-rom en niet van de harde schijf.

 • In het BIOS wijzigt u eventueel de opstartvolgorde. Zorg dat het cd-rom station met de Windows XP cd, ingesteld staat als 1st boot device. Bent u klaar? Druk dan op (meestal) de F10 toets en kies je voor “save end exit” om de instellingen op te slaan. De computer zal vanaf dan opstarten van het cd-rom station.
 • Tijdens het opstartproces krijgt u de mededeling “ Druk op een toets als u wil opstarten van cd-rom”, doe dit en laat de computer verder starten tot u de vraag wordt gesteld of u Windows XP opnieuw wil installeren of “druk R toets om een bestaande Windows installatie te herstellen”.
Druk R Om Windows Herstellen
 • U drukt op de R toets. Enkele ogenblikken later zult u een nummer moeten ingeven van de Windows installatie waarbij u zich wil aanmelden. Meer dan waarschijnlijk zult u hier het nummer 1 moeten ingeven (meestal is dit ook de enige mogelijkheid). Vervolgens drukt u op de Enter toets. (Geef je geen nummer in en druk je op de Enter toets, zal je computer opnieuw opstarten zonder het herstel console op te starten, en geraakt het probleem natuurlijk niet opgelost).
 • De volgende vraag die gesteld wordt is het administrator paswoord. Hopelijk kent u dit , zo niet hebt u natuurlijk een probleem en kunt u niet verder. Maar de kans bestaat dat u helemaal geen weet hebt van zo een paswoord. In dit geval drukt u gewoon op de Enter toets.
 • De volgende sessie is de Windows Recovery Console. In het Command prompt venster typt u “fixmbr” (zonder de aanhalingstekens) en bevestig dat u wilt verder gaan (continue). De beschadigde MBR zal nu vervangen worden door een nieuwe. Is de procedure klaar typ je Exit.
 • Haal de Windows XP cd-rom uit het station en start de computer opnieuw op. Als alles goed is zal je computer nu wel weer normaal opstarten.
 • Mocht u ondanks alles nog problemen ondervinden, herhaalt u bovenstaande procedure, maar typ je “fixboot” (zonder de aanhalingstekens) in de Windows Recovery Console.

Opmerking: Hebt u meer dan 1 besturingssysteem geïnstalleerd, bestaat de kans dat deze tip niet werkt. U doet er dan ook best aan wat extra opzoekingswerk te verrichten. Mogelijk zit het probleem dan bij het zogenaamde Multi-boot.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...