My Documents IconAls u een beetje deftig met een Windows computer wil werken, moet u de basis van Windows Verkenner onder de knie krijgen. Zie hier, Windows Verkenner voor beginners.

Windows Verkenner onder de knie krijgen is wellicht 1 van de belangrijkste zaken als u wilt werken met een Windows computer. Met Vista heeft Microsoft enkele wijzigingen aangebracht om het gebruikerscomfort te vergroten. In Windows 7 en 8 gingen de veranderingen nog verder. Zo is een moderne Windows Verkenner uitgerust met een lint zoals u dat misschien kent uit Office. Als u niet overweg kan met Windows Verkenner en de principes niet begrijpt, garanderen we u, dat uw computer binnen de kortste keren een puinhoop is waar zelfs ratten voor terug deinzen. Een goed georganiseerde Windows Verkenner, die doordacht gebruikt wordt, zorgt ervoor dat u snel bestanden, documenten, foto's, video's, etc. terug vindt. Met andere woorden, als u Windows Verkenner goed gebruikt, kan u dat gigantisch veel tijd besparen.

Windows Verkenner voor beginners: De basisprincipes

Microsoft heeft Windows Verkenner ontworpen om de gebruikers een structuur aan te bieden waarin ze zowel hun eigen bestanden als die van Windows kunnen vinden. Je kan Windows Verkenner eigenlijk vergelijken met een grote kast met lades. Als u de kast op orde wil houden, legt u de spullen die bij elkaar horen in dezelfde lade. Het mooie aan Windows Verkenner is, in tegenstelling tot een kast, dat u zoveel lades kan bijmaken als u nodig acht. In principe hebt u dus altijd wel plaats waar u wat in kwijt kan, tot de kast (harde schijf in dit geval) vol is.

 • Om het geheel overzichtelijk te houden voorziet Windows Verkenner een soort boomstructuur. Deze structuur ziet u aan de linkerzijde (zie schermafdruk) en heeft als doel dat u snel door de lades (mappen) kan navigeren opdat u niet te lang moet zoeken naar iets. Ook wel het navigatiepaneel genoemd.
 • Bovenaan in Windows Verkenner ziet u een menu (Bestand, Start, Delen, Beeld) met daaronder het zogenaamde lint. Bij elk menu-item horen een aantal opties en functies die zichtbaar worden in het lint van zodra u een menu-item selecteert.
 • Verder hebt u nog een adresbalk in Windows Verkenner die als belangrijkste functie heeft om u te tonen waar ergens in Windows Verkenner u zich bevindt. Het is als het ware een GPS.
 • Maar het grootste deel van de beeldruimte wordt ingenomen door de rechter zijde. Hier ziet u de inhoud van mappen verschijnen die u in het navigatiepaneel (boomstructuur linkerzijde) hebt geselecteerd.

Windows Verkenner 1

Windows Verkenner voor beginners: Openen en navigeren.

 • Windows Verkenner opent u het snelst met de toetsencombinatie Windows-toets + E. Maar via Start > Deze computer (afhankelijk van je Windows versie) lukt het ook.
 • Als U Windows Verkenner opent, is bij standaardinstellingen (Deze) computer geselecteerd aan de linkerzijde. In het rechter gedeelte ziet u het overzicht van de aanwezige harde schijven, partities en cd/dvd-stations en een aantal mappen die gekoppeld zijn aan uw account (Video's, Muziek, etc)

Windows Verkenner 2

 • Een map openen kan door ze te selecteren in het navigatiepaneel (inhoud wordt zicht baar aan de rechterkant) of door er op te dubbelklikken in het rechter gedeelte.
 • Navigeren doet u in het navigatiepaneel. Voor mappen staat (vaak) een driehoekje, dat wil zeggen dat er nog onderliggende mappen beschikbaar zijn. Door om het driehoekje te klikken, maakt u de onderliggende mappen zichtbaar.

Windows Verkenner 3

Zo navigeert u dus in Windows Verkenner. Op een bepaald ogenblik kan het gebeuren dat u niet meer precies weet waar u zich bevindt in Windows Verkenner. Wel dat is het moment om dat ander belangrijk onderdeel in Verkenner te ontdekken, namelijk de adresbalk.

Windows Verkenner voor beginners: De adresbalk

Zoals eerder aangehaald is de adresbalk in Windows Verkenner een soort GPS die u vertelt waar u zich bevindt. Bij recente versies van Windows gebeurd dat aan de hand van een zogenaamd kruimelspoor.

Kruimelspoor

Maar de adresbalk in Windows Verkenner kan  nog meer:

 • Zo kan u via de adresbalk snel navigeren. Dat kan door op een locatie (tussen 2 pijltjes) te klikken.
 • Of door op het pijltje naast een locatie te klikken. Zo worden de onderliggende mappen zichtbaar en kan u er desgewenst snel naartoe (zie schermafdruk).

Kruimelspoor Navigeren

Indien u dat wenst kan u het kruimelspoor omtoveren naar het zogenaamde pad. Het pad naar het bestand is eigenlijk hetzelfde als het kruimelspoor met dat verschil dat de locaties gescheiden worden door een \ (slash). Het voordeel hier van is dat het pad naar een bestand kan gebruiken in andere toepassingen zoals Opdrachtprompt. Om het kruimelspoor om te zetten naar het pad naar... volstaat dat u ergens klikt (linker muisknop) op een lege plaats in de adresbalk.

Pad Naar Bestand

Windows Verkenner voor beginners: Het menu en het lint

Bij elk menu item dat u selecteert, opent een ander lint (behalve Bestand). In het lint vindt u diverse functies die vaak gebruikt worden. Selecteert u bijvoorbeeld het menu item Start, verschijnen in het lint functie als:

 • Kopieren
 • Verplaatsen
 • Openen
 • Verwijderen
 • Nieuwe map
 • Naam wijzigen
 • Knippen
 • etc

Het Lint Start

Selecteert u het menu item Beeld, kan u de beeldinstellingen van Windows Verkenner wijzigen. Zo kan u onder andere kiezen voor een weergave in:

 • Extra grote pictogrammen.
 • Grote pictogrammen
 • Lijst
 • Details

Maar ook groepen maken, kolommen toevoegen en diverse sorteeropties behoren tot de mogelijkheden.

Het Lint Beeld

 • Voor elke map kan u afzonderlijk de beeldinstellingen instellen.

Opmerking: Welke bewerking u ook kiest in het lint, zorg er altijd voor dat u de juiste map geselecteerd hebt in het navigatiepaneel.

Windows Verkenner voor beginners: Bestanden verplaatsen, kopiëren en opslaan.

Als u een map of bestand selecteert kan u dat verplaatsen, kopiëren of opslaan. U kan al deze bewerkingen terug vinden in het lint (zie eerder) maar er zijn nog andere mogelijkheden. Zo kan u:

 • Een bestand verplaatsen door het naar een andere map te slepen. Om te slepen selecteert u het betreffende bestand, Hou de linkermuisknop ingedrukt, en maak een sleepbeweging naar de doellocatie.
 • Een bestand verplaatsen naar een andere map kan ook mist knippen en plakken. Klik met rechts op het betreffende bestand en kies in het menu voor knippen. Navigeer en open de doellocatie. Kik met rechts ergens op een lege plaats in het rechter gedeelte en kies voor plakken.
 • U kan een bestand ook kopiëren. Met rechts klikken op het bestand, kies voor kopiëren. Navigeer en open de doellocatie en klik met rechts ergens op een lege plaats in het rechter gedeelte en kies voor plakken. Op deze manier verplaatst u het bestand niet maar wordt het gekopieerd naar de nieuwe locatie.

Windows Verkenner voor beginners: Enkele raadgevingen en tips.

 • U mag naar eigen goeddunken nieuwe mappen aanmaken, maar het is niet de bedoeling om voor elke foto of bestand een afzonderlijke map te maken.
 • Maak er een gewoonte van om als u een bestand opslaat, het meteen ook een goed herkenbare naam te geven. Aan namen als afbeelding12345.jpg en afbeelding 456789.jpg hebt u geen fluit als u ze later nodig hebt. Idem dito voor mappen.
 • Sla gelijkaardige bestanden op in dezelfde map. Afbeeldingen bij afbeeldingen, muziek bij muziek etc. U kan altijd onderliggende mappen aanmaken om het sorteren en vinden te vergemakkelijken.
 • Verwijder NOOIT programmabestanden. Als u een programma wil verwijderen doet u dat via het Configuratiescherm > programma verwijderen.
 • Voor mappen die u veel gebruikt, kan u een snelkoppeling maken. Dat kan in de taakbalk, startscherm of bureaublad.

Dat was het voor wat betreft de basisvaardigheden in Windows Verkenner. Er zijn nog wel meer nieuwigheden te ontdekken, maar daar vindt u elders op de website nog tal van hints en tips voor. De nieuwe Windows Verkenner vergt, ondanks het behoud van de oudere principes, toch enige aanpassing.