Preferences IconRecentere besturingssystemen van Microsoft beschikken over een functionaliteit die het makkelijker moet maken om oude software te gebruiken. Meer weten?

Recente Windows versies (van Windows Vista) hebben 1 groot nadeel, namelijk dat ze minder, of zelfs helemaal niet, meer compatibel zijn met oudere toepassingen of programma's. Bij Microsoft zijn ze zich terdege bewust van dit probleem en daarom hebben ze een extra  functionaliteit toegevoegd, namelijk de compatibiliteitsmodus. Met de compatibiliteitsmodus is het mogelijk oude(ere) programma's of toepassingen alsnog te gebruiken door een compatibiliteitsmodus van oudere besturingssystemen (Windows 98 en XP bijvoorbeeld) te kiezen. Hoe? Dat leest u in deze tip.

Oude software gebruiken in recente Windows-versies? Probeer dan een andere compatibiliteit

Er is één voorwaarde om de compatibiliteitsmodus in Windows te kunnen gebruiken, namelijk dat u de toepassing of programma geïnstalleerd krijgt. Lukt het om een oud programma te installeren, maar krijgt u het niet open? Dan pas kan de compatibiliteitsmodus zijn nut bewijzen.

  • Spoor de snelkoppeling van het bewuste programma op in het menu Start, in Windows Verkenner of het Bureaublad.
  • Klik er op met rechts en kies voor Eigenschappen.

Eigenschappen Willekeurig Programma Openen

  • Selecteer het tabblad Compatibiliteit.
  • Plaats een vinkje voor: Dit programma in deze compatibiliteitsmodus uitvoeren.
  • Klik op het pijltje (rechts), en maak een selectie van 1 van de oudere besturingssystemen.

Compatibiliteit Software

  • Bevestig met Ok.

Mocht u op deze manier uw oude software niet aan de praat krijgen, kan u nog altijd de gereduceerde kleurenmodus aanvinken. Bij de recentste versies van Windows kan u nog altijd de probleemoplosser voor compatibiliteit uitvoeren. De probleemoplosser zal trachten de juiste instellingen automatisch  te detecteren.

Opgelet! Deze optie kan in bepaalde situaties soelaas brengen maar werkt niet altijd. Als u een programma niet aan de praat krijgt, breng dan een bezoekje aan de website van de producent. Meer dan waarschijnlijk zijn er updates beschikbaar waardoor het programma wel weer gebruikt kan worden.