woensdag, september 22, 2021

DirectxMet het diagnostisch hulpprogramma voor DirectX in Windows kan u gedetailleerde informatie verzamelen en eventueel problemen opsporen in verband met beeld en geluid.

Windows is voorzien van het zogenaamde diagnostisch hulpprogramma voor DirectX waarmee u eventuele beeld- en geluidsproblemen kan opsporen. Bovendien kan u controleren welke versie van DirectX geïnstalleerd is.

Kent u het diagnostisch hulpprogramma DirectX?

Het diagnostisch hulpprogramma voor directX kan u openen als volgt:

 • Typ dxdiag in (of ernaast bij het zoeken) het Menu start en druk  op Enter.
 • Windows 8: gebruik de toetsencombinatie Windows-toets + R en typ dxdiag in het Uitvoeren dialoogvenster en klik op OK.

Direct X Openen

Er verschijnt een dialoogvenster met daarin de vraag of u Windows wil toestaan om te controleren of de stuurprogramma’s digitaal ondertekend zijn. De keuze is vrij, maar het kan heus geen kwaad om te bevestigen met JA.

In het dialoogvenster dat volgt, onder het tabblad Systeem krijgt u een gedetailleerd overzicht van de aanwezige componenten in de computer. Zoals u opmerkt in onderstaande afbeelding, is deze Windows versie voorzien van  DirectX 11.1.

Directx Versie

Door voor het tabblad Beeldscherm te kiezen, krijgt u dan weer gedetailleerde informatie over de grafische kaart en kan u controleren of al de softwarematige versnellingen zijn ingeschakeld (Direct3D – DirectDraw). Informatie die later misschien van pas komt.

Directx Beeldscherm

Uiteraard kan u deze gegevens ook nakijken voor het geluid en invoerapparaten (muis, toetsenbord). Om dit te doen klikt u op de gelijknamige tabbladen.

Recente Reacties

 • Superleek zei Meer
  @Gert

  Ik denk dat onderstaand 1 van de eenvoudigste methodes is:

  Gmail-berichten selectief...
 • Gert zei Meer
  Ik wil al mijn oudere e-mails in een map plaatsen - zodat ik ze nog steeds kan raadplegen en...
 • Kees zei Meer
  Dankjewel voor dez informatie.
 • Superleek zei Meer
  1. Open de Google Maps app.
  2. Typ de coördinaten in de zoekbalk - gebruik makend van het graden,...