My Documents IconWist u dat u met Windows een snelkoppeling kan maken waarmee u met 1 klik een map kan opruimen/ledigen? Deze tip legt uit hoe u dat doet.

Bedenk eens het volgende. Zou het niet fantastisch zijn als u ergens in Windows Verkenner een map kon aanmaken (een bestaande map gebruiken kan ook) waarin u al de rommel, experimenten of andere troep kon in herbergen en deze map dan keer op keer kunt leegmaken door middel van 1 klik op een snelkoppeling? Juist ja! Mooie aan het verhaal is, dat het nog mogelijk is ook!

Snelkoppeling voor het opruimen van een map.

Om dit te doen moet u wel eerst in Windows Verkenner, op een goed te onthouden locatie, een map aanmaken waarin u al de overbodige bestanden, experimenten en andere rommel in opslaat. Een bestaande map gebruiken kan ook.

In ons voorbeeld maken we een nieuwe map aan die we dan Afval zullen noemen, kwestie van het een beetje te verduidelijken.

Snelkoppeling voor het opruimen van een map: Map aanmaken of bestaande map gebruiken.

  • We openen Windows Verkenner en maken de nieuwe map aan in de root de C- partitie en geven deze de naam Afval.

Leegmaken Map 1

  • Van zodra deze map is aangemaakt, kan u Windows Verkenner sluiten.

Snelkoppeling voor het opruimen van een map: Batchbestand maken.

De volgende stap bestaat eruit om een zogenaamd batch bestand (.bat) aan te maken. In dit bestand maken we een script aan waarmee u de eerder aangemaakte map automatisch kunt ledigen.

  • Open Kladblok en typ de volgende code in.

@ECHO OFF

Del /q C:\Afval\*.*

EXIT

Specifiekemapopruimen2

  • Kies in Kladblok voor Opslaan als en vul de naam in gevolgd door .bat.
  • In ons voorbeeld heet dit bestand Afvalopruimen.bat. Sla het bij voorkeur op, op het Bureaublad, zo kunt u met een snelkoppeling de map opruimen.

Opruimen Map 1 Klik

  • Sluit Kladblok, en prop de map Afval maar eens vol met nutteloze bestanden.

Dubbelklik vervolgens maar eens op het zonet aangemaakte snelkoppeling (batch bestand dat snel bereikbaar op het Bureaublad staat), en ga dan maar eens een kijkje nemen in de map Afval.

Inderdaad: Zo kan u dus mappen opruimen met een snelkoppeling.