We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Regedit IconIndien u dat nodig acht, kan u handmatig overbodige DLL-bestanden verwijderen met Windows. Het hoe en waarom leest u in deze tip.

Normaal worden overbodige en gedeelde DLL-bestanden verwijdert van zodra u een programma de-installeert met Windows of  een ander opruimprogramma. Helaas is dat niet altijd zo, vandaar deze tip waarin we uitleggen hoe u zelf overbodige dll-bestanden van de computer verwijdert.

Programma’s om de computer op te ruimen zijn er genoeg, alleen werken ze niet allemaal 100% goed. Idem dito als u software verwijdert met Windows zelf. Zo kan het gebeuren dat bij het verwijderen van software gedeelde DLL-bestanden achterblijven. Na verloop van tijd kunnen deze overbodige DLL-bestanden dan ook enkele megabytes schijfruimte opslorpen, komt er nog bij dat dit nefaste gevolgen kan hebben voor de goede werking van het besturingssysteem.

DLL bestanden opruimen:

Of u het nu graag hebt of niet, overbodige DLL-bestanden opruimen kan enkel via het register.

  • Druk op de Windowslogo-toets + R.
  • Typ regedit en klik op OK.
  • In het register navigeert u naar: HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/SharedDLLs.
  • In het rechter gedeelte van het dialoogvenster ziet u een lijst met DLL-bestanden die op de computer aanwezig zijn.
Dll Bestanden 1

Hoe herkent u nu of een DLL-bestand overbodig is?

  • Heel simpel, door de waarde te controleren (cijfertje tussen de haakjes) achteraan.
  • Heeft een DLL-bestand de waarde 0 dan wordt het DLL-bestand niet gebruikt door Windows en is het waarschijnlijk overbodig.
Dll Bestanden 2
  • Klik met rechts op het DLL-bestand en kies in het menu voor Verwijderen.

Dll Bestanden 3

  • Windows vraagt om bevestiging. Bent u zeker van uw zaak bevestigt u met OK.

Advies 1: Voor u begint met het opruimen van overbodige DLL-Bestanden maakt u best eerst een herstelpunt aan en/of back-up van belangrijke bestanden en/of besturingssysteem.

Advies 2: Als er bij een DLL-bestand een 0 (nulletje) tussen de haakjes staat, is het WAARSCHIJNLIJK overbodig. Als de naam van het programma niet duidelijk is of u niet bekend voorkomt, laat u het DLL-bestand gewoon staan. Het is geweten dat Windows en Office sommige DLL-bestanden nodig hebben om goed te functioneren, ook al staat er een nul tussen haakjes.

Advies 3: Als u geen flauw benul hebt waarover deze tip gaat, neem dan een kijkje bij onze downloads. Daar staan voldoende goede en gratis programma's die deze taak voor u over nemen. Deze tip heeft enkel als doel u te laten weten dat u het zelf kan doen indien één of andere hardnekkig programma niet via de normale weg, goed verwijdert kan worden.