We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Start Menu IconHet Win+X menu, of ook wel het Power Menu of Startmenu genoemd, laat zich niet zomaar manipuleren, tenzij termen als hash check en Hex Editor u vertrouwd in de oren klinken. Maar het kan eenvoudiger, veel eenvoudiger.

Windows 8 en 8.1 gebruikers hebben wellicht al kennis gemaakt met het Win+X menu (Startmenu) in Windows 8 en 8.1. Bij Microsoft hebben ze sinds versie 8.1 dit menu, dat zijn naam te danken heeft aan de toetsencombinatie waarmee u het oproept, aanzienlijk uitgebreid. Toch is de kritiek nog steeds niet geluwd, want veel gebruikers zijn van mening dat men in staat moet zijn om het Win+X menu te personaliseren. Het kan wel, maar dan moet u zoals al aangegeven in de inleiding, serieus technisch onderlegd zijn. In tegenstelling tot wat jullie vermoeden, zijn wij dat helemaal niet. Vandaar zochten we naar een oplossing om het Win+X menu toch naar onze wensen aan te passen. Raad eens? Op onze zoektocht naar een oplossing stuitte we op een gratis tooltje dat de klus binnen enkele seconden klaarde. Het ding noemt Win+X Menu Editor.

Win+X menu (Startmenu): Inleiding

Voor hen die nog altijd geen benul hebben wat we bedoelen het Win+X menu (Startmenu) in Windows 8 & 8.1 plaatsen we even een schermafdruk.

Winxmenu2

Dit menu kunt u dus aanroepen met de toetsencombinatie Windowslogo-toets + X (Windows 8) of door met rechts te klikken op de op de veredelde Startknop (Microsoft Logo). De bedoeling van dit menu is het snel toegankelijk maken van diverse toepassingen en onderdelen.

Attente gebruikers zullen opgemerkt hebben dat het Win+X menu uit 3 groepen bestaat (we hebben de scheiding gemarkeerd in de schermafdruk). We vermelden dit terzijde omdat als u In Windows Verkenner (Windows 8.1) even navigeert naar:

C:\Users\gebruikersnaam\AppData\Local\Microsoft\Windows\WinX kunt u perfect zien wat we bedoelen (zie ook onderstaand schermafdruk).

Winxmenu2a

Als u denkt dat u even snelkoppeling kan toevoegen in onderstaande mappen om alzo het Win+X menu aan te passen hebt u het goed mis. Maar geen nood, zoals eerder aangehaald hebt u daar gratis gereedschap voor met name Win+X Menu Editor.

Win+X Menu Editor: Installatie

Kort en simpel, Win+X Menu Editor vereist geen installatie. De download is een ingepakt bestand, uitpakken en op het .exe bestand klikken om het ding te starten. 64-bit gebruikers openen het mapje x64, anderen gebruiken het .exe bestand dat in de x86 map zit.

Winxmenu1

Hebt u plannen om Win+X Menu later opnieuw te gebruiken, raden we u aan om het .exe bestandje ergens op te slaan op een goed te onthouden locatie opdat u mogelijk later nog aanpassingen wenst te doen aan het Startmenu.

Win+X Menu Editor: Het gebruik

Win+X Menu Editor is Engelstalig maar laat dat u vooral niet weerhouden om aan de slag te gaan. De interface steekt eenvoudig in elkaar en spreekt (een beetje) voor zichzelf.

Wat kunt u zoal met Win+X Menu Editor? Wel het Startmenu aanpassen duh! Zo kunt u onder andere items uit het Configuratiescherm toevoegen, items ordenen (move up, move down), voorkeursinstellingen toevoegen, systeem services en tools toevoegen, groepen bijmaken etc. Het volstaat om met rechts te klikken op een item om te beginnen (zie schermafdruk)

Winxmenu3

Winxmenu4

Als u bijvoorbeeld een programma wil toevoegen aan het Startmenu klikt u op Add a Program. In Windows Verkenner navigeert u vervolgens naar de map Program Files of Program Files (x86) om het .exe bestand op te snorren.

Bevestig met Ok en u bent klaar. Zoal u kan zien in bovenste schermafdruk hebben we Firefox Toegevoegd aan het Win+X menu.

Win+X Menu Editor: Ons oordeel

Win+X Menu Editor vult het gat dat Microsoft probeerde te vullen met de toevoeging van de 'eu..' Startknop. Het programma doet wat het moet doen zonder kapsones en zonder rommel mee te installeren. Win+X Menu Editor is gratis te downloaden maar niet in het Nederlands te gebruiken, maar dat durven we in dit geval niet echt een nadeel te noemen.

Download Win+X Menu Editor

Compatibel met Windows 8 & 8.1

Homepagina: winaero.com

Reacties

 • Karel Storms zei Meer
  Hoe krijg je deze invoeging van een afbeelding als opmerking in een macro gezet?
 • jan zei Meer
  Ik wil graag ook kaarten verwijderen hoe doe ik dat?Get-AppxPackage *cards* | Remove-AppxPackage of...
 • superleek zei Meer
  @Deborah: U zegt dat u werkt via een programma op de pc. U hebt het dan wellicht over de Mail-app en...
 • superleek zei Meer
  Normaal slaat VLC bestanden op in de mappen Mijn muziek of Mijn video's. U kan deze locatie echter...
 • Deborah Dejaegere zei Meer
  beste, bij mij is dat via een programma op de pc, zie printscreen delen staan plots in Nederlands en...
 • Stefan zei Meer
  Ik kan het bestand niet terugvinden in Afbeeldingen, Documenten of Videos. Enig idee waar VLC deze...
 • Willy zei Meer
  Geweldig , ik heb er lang zelf naar gezocht en niet gevonden !